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NB: in order to respect the confidentiality between the interested parties, questions submitted and answers provided must be written down in an anonymous 
way.  Therefore, the S2R JU reserve the right to modify the question submitted by the interested parties  or delate the parts are not consider to be written in 

an anonymous way.  

 

 QUESTION ANSWER 

1. As concerns the tender in subject, we kindly ask you whether the 

participation as partners of RUs and IMs is possible and/or 

recommended, or not. 

 

The question is understood to refer to Lot 1. In this respect, 

Lot 1 requires to demonstrate the ability to involve 

“representatives from entities operating the railway 

systems”: this means representatives of RUs and/or IMs of 

different railway segments including urban. This has been 

left broad to allow tenderers submitting tenders which can 

combine representatives coming from different entities, 

though direct tenders or consortia, including making use of 

subcontracting under the conditions defined in the tender 

specifications. It is up to the tenderers to decide to involve 

the RUs and/or IMs or only their representatives or a 

combination of them. 
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2.  In section 6.5.1 (Evaluation of the quality of the offer), page 27, the 

quality criteria are set forth. However, it is not clear to us what the 

technical proposal should describe. How will the ‘feasibility, 

relevance and effectiveness of the proposed approach’ be 

evaluated in quality criteria 1 (Quality and appropriateness of the   

tender)? Should there not be a hypothetical request for services to 

respond to, or how should the approach be developed? 

 

Please note that this is a tender for a single framework 

contract (FWC). The FWC sets out the main elements such as 

the technical characteristics of the services and the criteria 

(exclusion, selection and award) for choosing the contractor. 

When the need will arise, the FWC will be implemented 

through specific contracts concluded with the same 

contractor and based on the direct application of the terms 

of the FWC. Therefore, the same criteria above mentioned 

will apply during the whole implementation of the FWC. In 

particular, as stated in the tender specifications (section 

5.5.1) , the quality criteria 1 (“Quality and appropriateness 

of the tender”)  will be evaluated on the basis of the 

feasibility, relevance and effectiveness of the proposed 

approach to provide expert knowledge to the S2R JU and its 

Programme (e.g. how strong is the tender regarding the 

provision of expertise, dealing with problems, covering 

specific request for services etc.) during the  execution of the 

tasks described in section 3 (technical specifications)  the 

contractor  must perform under specific contracts and 

within a given period.  

As the framework contract does not entail specific request 

for services to be provided directly (exact tasks and delivery 

times cannot be indicated in advance) but rather the basic 

terms for a series of specific contracts to be concluded over 
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a given period, the technical tender should not describe a 

specific service but rather the tender’s general approach, 

plan, envisioned procedure etc. to provide the high quality 

expertise (i.e. personnel with expertise in the area of the 

respective Lot) according to the tasks indicated in the 

respective Lot (e.g. project advice, reporting etc.).  

 

3.  On page 13 of the Tender Specifications, paragraph 5.1 

"Participation", you state "...Therefore this procurement procedure 

is not open to economic operators established in GPA countries." 

As all member states of the EU are included in the GPA, the above 

would imply that economic operators based in one of the EU 

member states would not be allowed to participate.  

We therefore believe the above phrase to be incorrect.  

Can you please confirm? 

The Agreement on Government Procurement (GPA) is a 

plurilateral agreement within the framework of the World 

Trade Organisation (WTO), meaning that not all WTO 

members are parties to the Agreement. As indicated in the 

Appendix I to the WTO GPA, any EU institution or body other 

than the Commission, the EEAS and the Council cannot open 

their procurement procedures to economic operators 

established in GPA countries. The S2R JU, as a body of the 

European Union other than the Commission, the EEAS or the 

Council can therefore not open this procurement procedure 

to economic operators established in GPA countries.  

According to the tender specifications, section 5.1, 

“participation in this procurement procedure is open on 

equal terms to all natural and legal persons coming within 

the scope of the Treaties, as well as to international 



 S2R.19.OP.01: Railway operators, staff and passengers expertise 

 

 

4 | P a g e  

 

organisations”. This includes all legal entities registered in 

the EU and all natural persons having their domicile in the 

EU, i.e. in one of the 28 EU Member States as listed in Art. 

52 of the TEU. In addition, the procedure is open to all 

natural and legal persons established in Overseas Countries 

and Territories (OCT) as listed in the Annex II of the TFEU and 

to all natural and legal persons established in Iceland, 

Norway and Lichtenstein, as per the EEA Agreement.  

As per the Treaties, the procedure is therefore open to 

natural and legal persons in the 28 EU Member States, 

Iceland, Norway and Lichtenstein even if these countries  

are parties to the GPA. Thus, Appendix I to the WTO GPA 

shall be understood in the sense that the S2R JU cannot 

open this procurement procedure to economic operators 

established in GPA countries other than the 28 EU Member 

States, Iceland, Norway or Lichtenstein. Summing up, this 

procurement procedure is open to: 

 All legal entities registered in the EU and all natural 

persons having their domicile in the EU;  

 international organisations 

 natural and legal persons established in Overseas 

Countries and Territories (OCT) and  

 natural and legal persons established in Iceland, 

Norway and Lichtenstein.  



 S2R.19.OP.01: Railway operators, staff and passengers expertise 

 

 

5 | P a g e  

 

 


