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QUESTIONS AND ANSWERS (section 10 of the invitation to tender) 
 

Open Procedure - S2R.18.OP.02 

 
NB: in order to respect the confidentiality between the interested parties, questions submitted and answers provided must be written down in an 

anonymous way.  Therefore, the S2R JU reserve the right to modify the question submitted by the interested party or delate the parts are not consider to be 
written in an anonymous way.  

 
 

 QUESTION ANSWER 

1. We have also noted the following text in section  5.5 (Consortia 
and Joint tenders) of the tender specifications:“ Notice for S2R 
JU Members: Please note that if the contract is awarded to a JU 
member (either “sole tenderer” or a member of a consortium), 
the S2R JU reserves the right to request, after the signature of 
the contract, evidence from the JU Member regarding the 
amount received (“transfer of money”) under this contract in 
order to verify the S2R JU contribution planned to be received in 
accordance with their respective Membership Agreement. This 
rule does not apply in case that the S2R JU member is a 
subcontractor as in this case the amount will be counted only to 
the leader of the consortium.”  If we understand correctly, this 
clause is not in the Shift2Rail JU statutes. 
 
In addition, the Shift2Rail JU’s statutes only indicate that “… if a 
Shift2Rail JU Founding or Associated Member is awarded with 
the contract …” and states nothing of the situation where a 

The S2R JU procurement rules are governed by the S2R JU 
establishment Regulation and the S2R JU Financial Rules 
(both documents available at the following address: 
https://shift2rail.org/about-shift2rail/reference-
documents/).  Article 5 of the S2R Regulation states that the 
S2R JU shall adopt its specific Financial rules in accordance 
with Article 209 of the EU Financial Regulation. Article 33(1) 
of the S2R JU Financial Rules states that, as regards 
procurement, the EU Financial Regulation and its Rules of 
application shall apply. Therefore, for S2R JU procurement 
procedures, the EU procurement rules shall apply, including 
for those tenders submitted by a S2R JU Founding or 
Associated member or their constituent or affiliated entities.  
The EU procurement rules states that in case of a joint 
tender, the contracting authority must request the identity 
of each member of the group and it may also request a 
document stating clearly the allocation of tasks between the 

https://shift2rail.org/about-shift2rail/reference-documents/
https://shift2rail.org/about-shift2rail/reference-documents/
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constituent entity or an affiliated entity is awarded a 
procurement contract. Furthermore may we draw notice to the 
fact that the Shift2Rail JU’s statues only reference “… the S2R 
contribution planned to be received in accordance with their 
respective Membership Agreement …” and makes no reference 
to the Founding or Associated Member’s (hereafter called 
Member) statutes, nor the relation of the constituent entity or 
an affiliated entity as defined in those statutes, nor their relation 
to the contribution. 
  

members, including the amount received by each member 
of group if they have been awarded the contract.   As the S2R 
JU statutes annexed to the S2R JU establishment Regulation 
foresees (article 17) that the Union financial contribution is 
limited up to 40 % to S2R founding members and their 
affiliated entities and up to 30 % to associated members and 
their affiliated entities, the S2R JU must verify that this 
maximum allocation is not reach  neither by the members 
nor by their affiliated entities, whatever the source of 
Union’s funding received (i.e.: following a call for proposals 
or a call for tenders).  This obligation is also in line with 
Article 196(4) of the Rules of application of the Financial 
Regulation which state that, for grant applications, that “the 
applicant shall indicate the sources and amounts of Union 
funding received or applied for the same action or part of 
the action or for its functioning during the same financial 
year as well as any other funding received or applied for the 
same action” (principle of avoiding double funding).  
 
Finally, as stated in the tender specifications (section 5.5), 
“in the case of a consortia or joint tender all the members of 
the group (including subcontractors), are jointly and 
severally liable for the performance of the contract”. 
Therefore, the consortium/joint agreement must comply 
with the procurement documents.  In this is not the case, the 
tender could be rejected for non-compliance with the terms 
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and conditions of the frame-work contract (section 6.4 of 
the tender specifications). 

 


